Mézes receptek : Mézes puszi karácsonyfára (Ajánlott) Akár rendelésre is |
Mézes puszi karácsonyfára (Ajánlott) Akár rendelésre is
2005.12.04. 14:27
Hozzávalók: 70-80 darabhoz
25 dkg méz, 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézes fűszerkeverék vagy fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, gyömbér, 1citrom reszelt héja, 1 tojás, 2 tojássárgája
A tepsi kenéséhez: 3-5 dkg vaj vagy margarin
A díszítéshez: 10 dkg vegyes finomság - durvára vágott dió, mandula, mogyoró, kandírozott gyümölcs, mazsola
A mázhoz: fél tojásfehérje, 5 dkg porcukor
A mézet, a vajat és a cukrot állandóan kevergetve langyosra melegítjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a mézes keveréket, a tojást és a tojássárgákat, jól összegyúrjuk eleinte ragacsos lesz, de nem kell megijedni. Fóliába csomagoljuk, és 4-5 órát pihentetjük. Legegyszerűbb, ha előző este készítjük el.
220 C-ra előmelegítjük a sütőt. Vékonyan kivajazunk 2 nagy sütőtepsit. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és különféle alakzatokat szúrunk ki belőle. Tepsibe rakjuk és tetejüket fantáziánk szerint különféle finomságokkal díszítjük.
Forró sütőbe tesszük, és el nem mozdulunk mellőle, mert 4-5 perc alatt megsül. Könnyen megég és akkor keserű lesz. A tepsibe hagyjuk kihűlni.
Habosra keverjük -nem verjük- a tojásfehérjét a porcukorral, zsírpapírból kis tölcsért csavarunk, beleteszünk 1 kávéskanállal és megírjuk, díszítjük vele a puszedlik tetejét.
Hagyjuk a mázat teljesen megszáradni, kiválasztjuk a legszebbre sikerült példányokat. Egy vastag tűbe húzott cérnát húzunk át rajta, tetszőleges hosszúságban elvágjuk és megcsomózzuk.
A többit jól záródó fém-, vagy műanyag dobozba tesszük. Sokáig eltarthat, az idő haladtával egyre finomabb porhanyósabb lesz. Ha kiszáradna a mézes, a dobozba tegyünk egy almát és egy nap múlva, ismét megpuhul.
|