Mézes rácsos linzer
2005.12.04. 14:31
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg vaj, 10 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 3 tojás, 1dl tej, 2 mokkáskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja és kifacsart leve A töltelékhez 12 evőkanál lekvár, 9 evőkanál cukros dió
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a zsiradékkal elmorzsoljuk. A cukorral, a mézzel, a tojással és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy se nem kemény, se nem lágy tészta legyen belőle. A fahéjjal, a citrom levével és reszelt héjával fűszerezzük.
A tésztát 3 nagyobb és egy kisebb darabra osztjuk, cipóvá formáljuk. Egyet meglisztezett gyúrólapon vékonyra, nagy tepsi nagyságúra nyújtunk, tepsibe fektetjük. Előfordulhat, hogy a méztől egy kicsit ragad a tészta, ilyenkor a tetejét is hintsük meg egy kevés liszttel.
A tésztát 4 evőkanál lekvárral megkenjük, 3 evőkanál cukros dióval behintjük. A többi tésztát és tölteléket rárétegezzük, a tetejét pedig a kisebb tésztából sodort kis rudakkal berácsozzuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben (180°C, légkeveréses sütőben 165°C ) kb.30 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.
|